Na 20 weken zit je officieel op de helft van de zwangerschap. Je kunt je kindje in deze week laten onderzoeken. Zo’n onderzoek wordt een prenatale screening genoemd. Een dergelijk onderzoek kan niet 100% zekerheid geven, maar kan een beeld geven van mogelijke afwijkingen.
De 20-weken echo
Door de meest geavanceerde echo apparaten kunnen zelfs de kleinste details worden bekeken. Op deze manier is de groei en ontwikkeling van het kindje goed te zien. Zelfs de nageltjes kunnen goed in beeld worden gebracht. Tijdens de echo wordt naar de groei van het kindje gekeken, alles wordt opgemeten en er wordt gekeken of er voldoende vruchtwater is.
Afwijkingen
Tijdens de 20-weken echo wordt verder gekeken naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. Mogelijke afwijkingen kunnen zijn:
-
- – waterhoofd
-
- – open ruggetje
-
- – open schedel
-
- – hartafwijking
-
- – gat of breuk de buikwand
-
- – gat of breuk in het middenrif
-
- – afwijken of ontbreken de nieren
-
- – afwijkingen of ontbreken van botten
- – afwijkingen aan armen of benen
Tijdens de 20-weken echo is ook te zien of het een jongetje of een meisje wordt, maar vooraf kan worden aangegeven of de ouders dit willen weten of juist niet. Meestal krijg je na de echo uitslag van de echo. De kans op een lichamelijke afwijking zoals een open ruggetje is 1 op 1000.
Kosten
De 20-weken echo is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraars. Op deze manier krijgen alle vrouwen de echo vergoed. Een 20 weken wordt een Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Een eventueel vervolgonderzoek wordt ook door de zorgverzekeraar vergoed.
Foto’s en video’s van de echo
Bij een pretecho is het mogelijk om van de echo een DVD te krijgen. Zo kun je het thuis aan andere mensen laten zien of alles nogmaals rustig op gemak nog eens bekijken.
Abortus
Na de 20-weken echo kunnen vrouwen beslissen of ze al dan niet een abortus willen. Na 24 weken zwangerschap is het niet meer mogelijk om abortus te plegen. Sinds de invoering is het aantal abortussen overigens toegenomen.