De meeste zwangere vrouwen krijgen er helaas mee te maken: zwangerschapsmisselijkheid. Vooral tijdens de eerste paar maanden kan dit je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Als je ’s ochtends wakker wordt, voel je het bijna gelijk al opkomen. Maar ook gedurende de rest van de dag kan de misselijkheid steeds weer terugkomen als een vervelende plaaggeest. De echte pechvogels voelen zich de hele dag ziek, soms zelfs ’s nachts. In de meeste gevallen neemt de misselijkheid na vier maanden af. Maar waar wordt deze meest gehoorde klacht onder zwangere vrouwen toch door veroorzaakt?
Het zwangerschapshormoom hCG
De oorzaak van de misselijkheid moet worden gezocht in de veranderingen in je hormoonhuishouding. Onderzoekers zijn het erover eens dat het hormoon hCG hoogstwaarschijnlijk de boosdoener is. Dit ‘zwangerschapshormoon’ wordt door de placenta aangemaakt. Dit gebeurt al direct vanaf de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. Het hormoon hCG stijgt vooral sterk tussen de zesde en de negende week van de zwangerschap. Daarna nemen de ernstigste klachten vaak weer af en zwakt het na een periode van vier maanden (bijna) helemaal af. Het doel van hCG is de bevruchte eicel te beschermen, zonder zou het baarmoederslijmvlies weer afbreken.
Wat kun je doen tegen de misselijkheid?
Als je je ’s ochtends erg misselijk voelt, doe je er verstandig aan om licht te ontbijten. Neem bijvoorbeeld een beschuitje en zet een kopje thee. Het is verstandig om ook gedurende de rest van de dag regelmatig, maar kleine hoeveelheden te eten. Probeer zo min mogelijk vetten te eten. Ook gekruide gerechten kunnen een reactie van misselijkheid oproepen. Het is inmiddels bewezen dat het nemen van voldoende rust leidt tot een vermindering van de misselijkheid. Zorg dus dat je ’s nachts voldoende slaapt en geef ook gewoon toe aan je behoefte aan een middagdutje.