De eerste drie maanden van je zwangerschap vormen een onzekere periode. Een periode waarin je weliswaar in de wolken bent, maar anderzijds rekening moet houden met het feit dat er iets mis kan gaan. Er gebeurt namelijk ontzettend veel met de ontwikkeling van de bevruchte eicel. Dit merk je vaak ook duidelijk aan je lichaam. Tien procent van de vroege zwangerschappen leidt tot een miskraam. Een verdrietige gebeurtenis voor een stel dat vurig uitkeek naar het ouderschap. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je lichaam tijdens die eerste drie maanden? Een paar feiten op een rijtje.
Van kikkervisje tot mensje
Nadat de bevruchte eicel zich in je baarmoederwand heeft genesteld, komt de ontwikkeling meteen op gang. Na een week of vijf is het embryo ongeveer vijf millimeter groot en wordt de basis gevormd voor het hart en het centrale zenuwstelsel. Twee weken later hebben alle organen zich ontwikkeld. Pas na de tiende week beginnen deze organen dan ook echt te functioneren. Ook gaat je baby in het vruchtwater bewegen. Bovendien is hij kikkervisje af, want hij begint een eigen gezicht te krijgen. De ledematen gaan groeien en ook wordt het hoor- en reukorgaan ontwikkeld.
Wat kun jij doen in de eerste twaalf weken?
Na twaalf weken kun je dan eindelijk in plaats van over een bevruchte eicel over een foetus praten. Jij en je kindje hebben de kwetsbare beginperiode goed doorstaan. Een beginperiode die je zelf ook kunt beïnvloeden. Zo is het van belang om tot en met de tiende week foliumzuur te slikken. Ook het slikken van vitamine D wordt sterk aangeraden. Daarnaast is een gezond voedingspatroon belangrijk en zou je niet moeten roken en geen alcohol moeten drinken. Het innemen van NSAID’s zoals aspirine wordt sterk afgeraden. Als het écht nodig is, gebruik dan paracetamol.