Vanaf de drieëntwintigste week in je zwangerschap is de foetus in staat om jouw hartslag en je stem waar te nemen. Wanneer jij je best doet om contact met hem te maken, wordt het kindje niet alleen rustiger maar hecht het zich na de geboorte ook gemakkelijker aan je. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de band tijdens de zwangerschap bepalend is voor de band tijdens die je tijdens de eerste levensjaren met je kindje zal hebben. Communiceer dus zo snel én zo veel mogelijk met de baby in je buik. Hoe? Dat lees je hier.
Praat liefdevol tegen je kindje
Een baby die nog veilig in de buik zit, vindt het fijn als er tegen hem gepraat wordt. De trillingen en geluiden van je stem geven hem een veilig gevoel en maken hem rustig. Behalve tegen je baby praten kun je natuurlijk ook zingen als je dat fijn vindt. Of hardop iets voorlezen. Door op een positieve manier met je kindje te communiceren, kun je de signalen die hij –nadat hij eenmaal geboren is- ook beter interpreteren. Dat is wetenschappelijk vastgesteld. Onderzoekers pleiten er dan ook voor om tijdens routinecontroles ook meer te focussen op de moeder-kindrelatie.
Communiceren via beweging
Communiceren doe je niet alleen met je stem. Er zijn nog meer manieren te bedenken waarop je interactie kunt hebben. Bewegen is namelijk ook belangrijk. Dat bewegen kun je doen via het wrijven over je buik bijvoorbeeld. Maar houd je van dansen? Laat je er dan niet van weerhouden om regelmatig op je favoriete muziek te bewegen. Dansen heeft twee grote voordelen. Ten eerste word je er zelf lekker ontspannen van. En ten tweede leert je kindje jouw natuurlijke ritme herkennen. Dit laatste zorgt ervoor dat hij zich later sneller in jouw armen zal laten troosten.