Tijdens je zwangerschap is het nog veel belangrijker dan gewoonlijk om gezond en gevarieerd te eten. Zo krijgt jouw baby alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft en houd je jezelf in optimale conditie. Idealiter probeer je je te houden aan de schijf van vijf. Zo zorg je dat je voldoende eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en koolhydraten binnenkrijgt. Daar bewijs je je eigen gezondheid én die van je kindje een grote dienst mee.
Gevarieerd eten
Gevarieerd eten betekent niet alleen jezelf houden aan de schijf van vijf. Het betekent ook nog eens dat je binnen deze schijven moet blijven afwisselen. Dus neem niet elke dag een banaan en een appel, maar kies ook eens voor iets anders. En vervang die gemende salade eens door verse, gekookte broccoli. Behalve gezond eten is het ook nog eens belangrijk je lijf te blijven hydrateren. Drink daarom ook twee liter water per dag. Dranken waar aspartaam in zit vermijd je voorlopig.
Zoet, zout en vet
Let tijdens je zwangerschap op de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt. Teveel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk, maar ook beïnvloedt het de doorbloeding naar de placenta negatief. Vet heb je tijdens je zwangerschap zeer zeker nodig, maar dan wel de gezonde vetten. Zorg dus dat je voldoende Omega-3 binnenkrijgt. Dit doe je door het eten van vette vis maar ook avocado. Op je suikerinname moet je voorlopig even goed passen.
Hoe zit het met snoepen
Betekent dat dan dat je tijdens je zwangerschap niet meer mag snoepen? Natuurlijk is af en toe een koekje of een chocolaatje helemaal niet erg. Probeer echter te voorkomen dat deze snacks uitlopen tot een regelrechte eetbui. Teveel aankomen is voor jezelf én voor je baby niet goed. Om eetbuien zoveel mogelijk te voorkomen kun je het beste vijf tot zes keer per dag kleine hoeveelheden eten. Geniet van gezonde zoete producten zoals honing en dadels.