Ruim twee derde van de vrouwen lukt het om binnen drie maanden zwanger te raken. Dit percentage verdubbelt zich na een periode van een half jaar. Tot je dertigste heb je elke maand tot wel 25% kans om zwanger te raken. Toch krijgt ook maar liefst één op de tien stellen het binnen twee jaar niet voor elkaar. Dit heeft soms, maar lang niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden. Een gezonde voeding en leefstijl dragen zeker bij aan de vruchtbaarheid. Maar welke factoren spelen er nog meer een rol?
De onvermijdelijke rol van leeftijd
Je had het waarschijnlijk al verwacht: leeftijd heeft een belangrijke invloed op hoe snel je zwanger raakt. Des te ouder je wordt, des te langer zal het in de meeste gevallen duren voordat er een bevruchting plaatsvindt. Onder de dertig jaar heeft leeftijd nog geen impact. Na de dertig jaar begint de vruchtbaarheid langzaam af te nemen en vanaf veertig jaar kan er werkelijke vruchtbaarheidsproblematiek optreden. De kwaliteit van je eicellen neemt af. Natuurlijk is dit niet als enige bepalend. Zo kan een veertigjarige vrouw met een gezonde leefstijl wel vruchtbaarder zijn dan iemand die tien jaar jonger is.
Hoe gezond is je lichaam?
Die dame van dertig jaar met overgewicht beweegt misschien niet voldoende en krijgt niet de juiste voedingsstoffen binnen. En ook deze factoren zijn cruciaal. Ben je dus wat ouder en heb je een kinderwens, laat je dan niet ontmoedigen. Gezond eten, sporten en het vermijden van sigaretten en alcohol dragen allen positief bij. En heb je eerder voorbehoedsmiddelen met hormonen gebruikt? Zoals de anticonceptiepil? Tel er dan wat extra maandjes bij op. De hormonen blijven, ook al stop je met de anticonceptie, nog een tijdje in je lichaam ‘ronddwalen’. Pas na een tijdje zijn ook de laatste restjes verdwenen.